Bokslut mars

Det blev en ganska normal marsmånad med 19 insatser. En sak som utmärkte sig var den totala frånvaron av fall med influensasjuka vitkindade gäss. Men helt stopp på sjukan är det nog inte. En knölsvan hämtad i Staffanstorp visade tydliga tecken och en upphittad död skrattmås är också misstänkt. Morkullorna hade en topp i mitten av månaden och av nio samtal om sådana blev det fyra hämtningar. Mest spännande var (och är) en pilgrimsfalk som hittades apatisk på Skurups kyrkogård. Den sitter kvar hos oss med osäker diagnos i skrivande stund. Under månaderna som kommer vet vi att det blir många fall med påkörda måsfåglar och i mars tjuvstartade denna, i sammanhanget, trista period med en av vardera gråtrut och fiskmås – båda hopplöst skadade. Vi har haft tre ganska lugna månader men nu börjar snart en mer hektisk period. Förhoppningsvis är våra batterier laddade.

Foto: Pilgrimsfalken från Skurup.

Foto: Pilgrimsfalken från Skurup.

Share

Bokslut februari

Det blev en märklig månad. Den började i samma stil som januari gjorde, nämligen med många influensasjuka vitkindade gäss. Det blev även flera fall med svanar och en hel del annat fram till mitten av månaden. Sen blev det ovanligt tyst och flera dagar helt utan samtal. Sånt är vi inte vana vid! Influensafallen gjorde ett uppehåll mellan 16-29 februari och vi hoppas att den trenden håller i sig. Totalt under månaden blev det nio vitkindade, sju knölsvanar (varav fem kunde friskförklaras) samt en av vardera sparvhök, ormvråk och fiskmås. Av de senare överlevde sparvhökshannen fönsterkraschen. Mer finns inte att säga om denna månad.

Foto: Vårt ”djupaste” svanärende. Nödlandad på botten av det 90 meter djupa stenbrottet i Dalby behövde den hjälp med att komma upp till marknivå.

Foto: Vårt ”djupaste” svanärende. Nödlandad på botten av det 90 meter djupa stenbrottet i Dalby behövde den hjälp med att komma upp till marknivå.

Share

Bokslut januari

Årets första månad bjöd på några positiva uppdrag, men mest handlade det om sjuka fåglar. För fjärde vintern i rad grasserar fågelinfluensan och i år verkar det vara värre än vanligt. Som vanligt är det de vitkindade gässen som driver sjukdomen och det är också de som drabbas mest. Vi hämtade (och avlivade) 16 sådana under januari, men fick samtal om betydligt fler. Utöver gässen har några ormvråkar och en duvhök drabbats. Men det var inte nog med influensan utan ett annat virus har fått spridning bland Malmös duvor. Än så länge är detta utbrott ganska milt och vi får se hur det blir framöver. Bland positiva uppdrag kan nämnas tre knölsvanar som flyttades efter nödlandningar och en jorduggla som räddades efter att ha hamnat mellan två plank i en trädgård. Vi hämtade också en fönsterkraschad morkulla som repade sig efter en natts vila. Totalt blev det 37 uppdrag varav influensan var orsak till ungefär hälften.

Vitkindade gäss lever i täta flockar vilket givetvis underlättar för viruset att sprida sig. Anders Åkesson

Vitkindade gäss lever i täta flockar vilket givetvis underlättar för viruset att sprida sig. Anders Åkesson

Share

Bokslut 2023

Årets sista månad blev trist. De flesta av de 27 uppdragen var negativa och det var influensasjuka vitkindade gäss som dominerade. Totalt blev det 13 vitkindade gäss – alla sjuka. Bland bekräftade offer fanns även en havstrut. Trevligast var att två av de tre ormvråkarna vi fick in kunde släppas och att det finns hopp även för den tredje. Den sitter alltså kvar hos oss i skrivande stund.
Totalt blev det 440 fall omfattande 453 fåglar under 2023. Av dessa kunde vi släppa 141 fåglar fria efter vård (31 %). Här ska nämnas att vi räknar in alla omhändertagna individer i vår statistik, alltså även de svårt skadade som tas in för avlivning. Vi kan också nämna att vi ryckte ut förgäves vid 177 tillfällen. I 31 av dessa fall var fågeln död när vi kom fram.

En av de tre ormvråkarna var en ljus individ, en så kallad börringevråk. Foto Anders.

En av de tre ormvråkarna var en ljus individ, en så kallad börringevråk. Foto Anders.

Share

Bokslut november

Månaden var relativt lugn och antalet insatser slutade på 22. En karaktärsart för hösten är morkullan och det blev tre sådana under november. Positivt var att vi kunde släppa alla tre fria efter omvårdnad. Bland andra lyckade insatser märks en knipa, en vattenrall och en ringduva. Det tristaste fallet under månaden handlade om en pilgrimsfalk som hittades i Slottsparken. Den var mycket mager, men vi hyste förhoppning om att klara den ändå. Men ack nej, det gick inte och nu är den i Uppsala för analys hos SVA. Det blev ovanligt många fiskmåsar för att vara under sen höst, nämligen fem stycken och alla var svårt ving- eller benskadade. Under månadens sista dagar noterade vi att influensan åter är på gång och det lär vi få se mer av under december. Vi kan också nämna att de två ungsvanarna som hämtades i Malmö i slutet av oktober kunde släppas fria i Öresund i början av november. De sågs därefter under hela månaden och verkar må bra.

Foto: De två ungsvanarna under vårdtiden.

Foto: De två ungsvanarna under vårdtiden.

Share