Tornseglare

Det händer förvånansvärt ofta att tornseglarungar hittas på marken. I stadsmiljöer har de oftast sina bon under takpannor, hängrännor eller i liknande krypin. Med få undantag ligger boet högt upp och är i princip omöjligt att både lokalisera och komma åt. Ungarna är därtill i princip dödsdömda på marken. Arten är specifikt anpassad till ett liv i lufthavet och kan i princip inte lyfta från marken. Alltså är ett omhändertagande det enda rätta i flertalet fall.

Ung tornseglare

Ung tornseglare, cirka 6 veckor gammal. Foto: Kenneth Bengtsson

Vuxna tornseglare eller fullt utvecklade ungar (vingspets minst 15 mm bakom stjärten) skall ges en chans att flyga. Sök upp en fri yta (gräsplan, åker eller annan öppen plats) och kasta upp fågeln i luften med en svepande uppåtriktad armrörelse. Är fågeln flygkunnig och i god kondition så lyckas detta ”tornseglarkast” i de flesta fallen. Är ungarna inte fullt utvecklade eller om fågeln inte fås till att flyga så bör vi kontaktas.

Tornseglarungar ligger i bona omkring sex veckor men många faller ut redan vid 3-4 veckors ålder. Dessa kan omöjligen flyga. Vårt råd är alltså att titta på vingarnas längd i förhållande till stjärten. Vingspetsarna ska sticka ut minst 15 mm bakom stjärten.

Fågeln som ses uppifrån är cirka fyra veckor gammal och vingspetsarna ligger som synes bara i nivå med stjärten. Den är för ung för att flyga. Ett annat foto visar en färdig unge och där anas hur lång vingen är. Ett annat sätt är att titta på vingens undersida. Fjädrarna växer ut i rörliknande hölje som spricker efterhand. Om rören ser ut som visas på fotot är ungen för outvecklad för att kunna flyga.

När en unge ska släppas måste den ha fri rymd. De lyfter likt ett flygplan och kan inte manövrera i sidled särskilt bra. Alltså får inga träd, hus eller annat stå i vägen. En fotbollsplan är en bra släpplats! Ungen måste, bör åtminstone, väga minst 30 gram.

Tornseglare cirka 4 veckor gammal. Foto: Kenneth Bengtsson

Tornseglare cirka 4 veckor gammal. Foto: Kenneth Bengtsson

Tornseglare cirka 4 veckor gammal. vingen sett underifrån. Foto: Kenneth Bengtsson.

Tornseglare cirka 4 veckor gammal. Vingen sett underifrån. Foto: Kenneth Bengtsson

Tillbaka till listan Råd om fågelungar utifrån arttillhörighet

4 reaktioner på ”Tornseglare

 1. Tagit hand om tornseglarunge i ca 10 dagar. Ramlade ner vid ett taktbyte en bit från där jag bor. Ger den Maggots och insekter. Fjäderdräkten har kommit riktigt bra, men vingarna är lite för korta än. Fattas ca 15mm. Växer dom ut fort? Vill gärna att den flyger medans det finns insekter.

  1. Hej. Jag tror att det du och jag som pratades vid tidigare idag. Om inte så ber jag dig ringa oss på 0702 661466. Det finns mycket att ta hänsyn till när det gäller tornseglare.

   1. Jag har tagit hand om en tornseglare.Den är nu 5veckor,men har tappat mycket fjädrar.Tror inte den kan flyga på flera veckor! Vad ska jag göra?

    1. Hej. Även i detta fall tror jag att vi redan pratats vid. Och direkta samtal är alltid att föredra när det gäller skadade eller omhändertagna fåglar.

     Hej då
     Kenneth

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>