Bokslut april

Årets aprilmånad blev betydligt lugnare än fjorårets. Nu slutade månaden på 31 insatser och fallen dominerades stort av fiskmås (11 insatser) och gräsand (5 insatser). Samtliga fiskmåsar var trafikskadade och minst tio av dem slutade på den negativa sidan i statistiken. En finns kvar i vård. Månaden var helt befriad från udda arter och det finns inte så mycket intressant att berätta. Den individ vi gillade bäst var den ringmärkta 19-åriga kajan som kom in med dålig balans. Frånsett balansproblemen var kajan i förvånansvärt gott skick för sin ålder. Den var också vitflammig i fjäderdräkten, ett fenomen som vi tror har med ålder att göra. Kajan släpptes i sitt hemområde efter två veckor hos oss.

Den 19-åriga vitflammiga kajan.

Den 19-åriga vitflammiga kajan.

Share

Bokslut mars 2019

Det blev 38 insatser under månaden och totalt 40 hanterade fåglar. Sju av fåglarna, samtliga kråkfåglar, kom från Löddesnäs i Bjärred och alla var drabbade av den mystiska åkomman som drabbat ännu fler fåglar i området. Våra sju klarade sig och kunde släppas fria. Vi vet ännu inte vad det är som de får i sig men detta något slår ut dem totalt under allt från 6-24 timmar. Några har också dött på platsen och då förmodligen av en överdos.
Plusstatistiken var betydligt över snittet och vi kunde släppa 22 av fåglarna fria igen. Bland annat en av vardera kattuggla, hornuggla och ormvråk. Nödlandade ejdrar och knölsvanar, kajor i skorstenar samt fönsterkraschade morkullor hjälpte också upp plusstatistiken. Vi upplevde månaden som mycket lugn och tar oss nu an april månads uppdrag.

En av råkorna från Löddesnäs efter återhämtning.

En av råkorna från Löddesnäs efter återhämtning.

Share

Bokslut februari

Månaden blev lugn och de fall vi hanterade var mestadels av vardaglig natur. Knölsvanen dominerade med fyra fall varav tre är släppta och en under vård. De mest udda arterna var turkduva och större hackspett. Båda var fönsterkraschade och båda dog tyvärr under vård. Vi hämtade också en död havsörn under månaden och den kommer att skickas till Riksmuseet i Stockholm. Just nu har vi bara en av vardera knölsvan, gräsand och ringduva inne. Det finns inga lämpliga foton att illustra med så därför får det bli en annan ringduva.

En ringduva gör en raketstart efter vård. Då hann inte kameran med!

En ringduva gör en raketstart efter vård. Då hann inte kameran med!

Share

Bokslut januari

Månaden dominerades stort av måsfåglar. Av 34 hanterade individer var 23 måsar. Vi fick också ordning på fler än vi normalt brukar få. Bland övriga lyckade fall märks två skator och två knölsvanar samt en av varje av gråhäger, sothöna och rödhake. Vi känner oss helt nöjda med månaden! Anmärkningsvärt är också att vi inte hade ett enda ärende med en rovfågel inblandad. Sådana brukar höra vintermånaderna till. Förklaringen är väl då att det knappast har varit någon vinter i år. Rovfåglarna har det nog bra. En annan trevlig sak var att vi kunde släppa den rördrom som kom in i december.

Foto: Rördrommen kaxar upp sig strax efter släppet.

Foto: Rördrommen kaxar upp sig strax efter släppet.

Share

Bokslut december och 2018

December blev en lugn månad. Fast som vanligt detta år blev det ett nytt månadsrekord – 26 insatser mot den tidigare högsta noteringen 25. Under 2018 satte vi sådana rekord för tio av årets månader och allra värst var juli med hela 132 uppdrag. Totalt blev det 685 uppdrag och 739 hanterade fåglar. Telefonen ringde minst 2899 gånger – minst eftersom vi säkert har glömt att registrera några. Det blir i snitt åtta samtal om dagen.

December månads mest udda fågel var rördrommen som vi hämtade i Landskrona. Den är nu färdigvårdad men inte släppt. Vi vill hitta optimal plats och optimalt väder först.

Nu ser vi med spänning och lite bävan fram emot vad 2019 kommer att erbjuda. Vi ska minnas att vi hade 515 uppdrag 2017 och att det kändes som en maxgräns. Ändå blev det hela 685 uppdrag 2018 – hur det nu gick till. Blir det än fler 2019? Hoppas inte!

Rördrommen från Landskrona visar attityd.

Rördrommen från Landskrona visar attityd.

Share