Kontakta oss

Ring oss för råd, information och omhändertagande av fåglar. Du kan nå oss dagtid under följande telefonnummer: 0702-661466

IMG_7357_re

Vi finns på SYSAV:s område på Spillepeng i Malmö.

Karta – SYSAV Spillepeng, Malmö

10 reaktioner på ”Kontakta oss

 1. Hej! Om ni är i faggorna att se över holkar – en av fågelholkarna i Skrylle låg på marken, märkt DQ Spillepeng 278.
  Vänliga hälsningar
  Skogspromenerande Fam Måsbäck

 2. Hej,
  vid vårt fritidshus vid Mälaren hade en gräsandshona gjort ett bo på marken mellan ett par ormbunkar där det låg sju ägg då vi kom dit till helgen för snart fyra veckor sedan. Vi följde henne med spänning. Andra dagen tog hon ett ägg i näbben och gick ner i vattnet och till synes åt upp detta. Nästa dag var boet helt tomt. Inte någon rest av skal eller annat. Vad hände? Kan hon ha blivit skrämd av oss och handlat i panik eller (mer osannolikt med tanke på att det inte fanns några skalrester) hade någon skövlat boet?
  Ett par veckor senare var jag ute i segelbåten som ligger förtöjd vid boj alldeles utanför tomten och upptäckte då en gul slät sörja under sprayhooden(kapellet) som delvis var fasttorkat. Jag torkade bort detta.
  Helgen därefter när jag rodde ut till båten fick jag klart för mig var sörjan hade kommit ifrån; gräsandshonan (jag antar att det var samma då vi bara sett en hona men fler hannar samtidigt i viken) låg under sprayhooden och det var på nytt en gul sörja där hon legat. Jag kan inte släppa denna händelse och undrar nu vad det kan vara som har hänt. Kan hon ha försökt att lägga ägg igen men fått någon form av missfall?
  Hälsningar
  Johan Tibblin

  1. Hej Johan

   I första skedet tror jag att det handlade om ett skadat ägg där honan åt upp skalet och kanske delar av innehållet. Andhonor äter nämligen upp skalrester efter kläckta ägg eftersom de behöver kosttillskottet. Sannolikt hade boet blivit rövat av ett rovdjur och det kvarvarande ägget skadats. Fortsättningen är svårare att finna förklaring till, men jag skissar på följande. Andhonor som misslyckas börjar ofta om efter ett par veckor och att de bosätter sig på eller i båtar har hänt förr. Det händer också att ägg bildas utan hårt skal. Istället omges vitan av en geleartad hinna. Dessa kallas vingelägg – åtminstone i Skåne. Om hon lagt sådana ägg går de givetvis sönder om hon trampar eller lägger sig på dem.

 3. Hej! Hittade en fågel som jag tror är en tornsvala på trottoaren idag. Lyfte upp den och satte den lite mera skyddat. Ville inte lämna den då den verkade skadad. Tog med mig den och den klamrade sig fast vid mig. Ena ögat är skadat. Den ligger nu i en låda och vilar. Ska jag försöka mata den och hjälpa den att lyfta?

  1. Hej

   Vi har haft problem med skräppost och en del inlägg har därför blivit liggande dolda. Fallet med din tornseglare är givetvis inaktuellt idag, men ett bra råd till alla är att ringa oss vid denna typ av frågor. Då får vi snabbast möjliga kontakt.

 4. Hej!
  Jag och min fru var på väg till Klagshamn när svanarna med ungar tog en promenad på
  motorvägen. Läste precis nu i Kvp att ni gjort en fin insats och sett till att de nu är på
  rätt plats. Vi vore tacksamma om vi får ge ett litet bidrag till er verksamhet. Maila oss
  ert bg eller pg nr så skickar vi omgående över 500:- till er. All heder åt er !
  Vänligen
  Marianne och Nils-Bertil Jönsson
  enbe@telia.com

 5. finns en skadad fågel på bronsåldersgatan 2 i malmö. i Fosie industriby vid trottoarkanten men på vägen. såg den 22.00 och sedan igen 02.30 inatt. vet ej vart man ska vända sig till.

 6. Hej!

  Försökte nå er per telefon vid 8.15, men flera samtal i vägen.

  Fick precis reda på av Malin Melin på område kommunteknik att flera mås- och kråkfåglar hittats döda längs lundavägen mellan Arlöv (boklunden) och Åkarp, f.a. längs 70-sträckan från och med v. 27. Är det något ni fått reda på eller vet orsaken till?

  Kontakta gärna mig eller Malin Melin.

  Mig kan ni nå per e-post elller va 040-625 64 43, Malin via kommunens växel 040-625 60 00.

  Med vänlig hälsning
  Dan Zimmergren
  Miljöinspektör
  Burlövs kommun

 7. Hejsan!

  Min syster hittade en kungsfiskare (https://sv.wikipedia.org/wiki/Kungsfiskare)
  som verkade lite skadad. Vad ska man göra när man hittar sådana fåglar som bedöms som ”sårbara”? Kan man ringa typ en djurpark eller ta med den till en vetrinär? Eller ska man bara låta den vara?

  Hon vågade inte ta upp den eller göra något (om den skulle bli rädd eller skadas mer osv)

  Mvh,
  Jeanette

  1. Hej Jeanette

   När det gäller denna typ av frågor är det alltid bäst att ringa en fågelvårdsorganisation direkt. Nu är det med all sannolikhet för sent att ge andra råd.

   Kenneth

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>