Skadade fåglar

Arbetet med att hjälpa skadade eller på annat sätt olycksdrabbade fåglar i Sverige bygger i princip alltid på frivilliga och ideella insatser. Vi som är engagerade i själva vårdarbetet har myndigheternas tillstånd att bedriva denna verksamhet. Vad allmänheten får göra är att ta hand om den drabbade fågeln tillfälligt (högst 48 timmar) – i väntan på att någon vårdorganisation kan ta över eller ge råd om hur att göra i det särskilda fallet.

Viljan att hjälpa en drabbad fågel är stor hos väldigt många människor och det är givetvis positivt. Helt naturligt är kunskapen om fåglarna eller deras situation inte alltid lika stor som viljan att hjälpa.

Några råd i korthet

Fastfrusna svanar

Rehab_pgb

En del av rehabiliteringsanläggningen.
Foto: P-G Bentz.

Av alla de larm om fastfrusna fåglar (oftast svanar) vi fått in under åren har blott en bråkdel av dem gällt verkligt fastfrusna fåglar. Svanar och andra sjöfåglar ligger nämligen gärna på isar och inväntar bättre tider. En svan i god kondition kan t.ex. ligga still och utan mat i flera veckor! Då är det lätt hänt att man tolkar situationen som att fågeln är i nöd. I de sällsynta fall där en sjöfågel fryser fast handlar det oftast om sjuka eller skadade fåglar. Eller om extrema vädersituationer. Isar är ofta glatta och detta innebär ibland att anden eller svanen halkar när den vill röra på sig. Detta tolkas ibland som en kamp för att komma loss från isen.

Fågelungar

Är sällan övergivna. Huvudregeln är att låta dem vara. Se vidare under fliken Fågelungar.

Fåglar inne i lokaler

Det är tämligen lätt för en fågel att ta sig in i en lokal, men oftast betydligt svårare för den att ta sig ut. Stressen i kombination med att fåglar som regel söker sig så högt upp i lokalen som möjligt gör att de inte inser var utgången finns. I större lokaler med högt i tak är det därför ibland mycket svårt att lotsa ut den instängda fågeln. Handlar det om lägenheter eller mindre utrymmen går det tämligen lätt att antingen fånga in fågeln eller att jaga ut den. Första råd är att släcka ner så gott det går och att öppna alla fönster och dörrar. Fågeln söker sig då mot ljuset, dvs utgången. Ett annat sätt är att invänta natten och att fånga fågeln där den satt sig för natten. Blända med ficklampa och fånga med håv. Fenomenet med fåglar inomhus är särskilt vanligt under höstflyttningen. Sparvhök är en i sammanhanget mycket vanlig art.

Fönsterkrockar

Att fåglar kolliderar med fönsterrutor är tyvärr mycket vanligt. Det är framförallt glasarrangemang som erbjuder fri sikt genom hus eller verandor som lurar fåglarna att flyga på det osynliga och hårda hindret. Även miljöer med växter inomhus, eller reflexbilder av växter i trädgården, lurar fåglarna att flyga mot fönstren. För att undvika dessa olyckor bör genomsikten begränsas så gott det är möjligt. T.ex. genom att dra för en persienn eller ett draperi – åtminstone när bostaden står tom.

uggleface

Klicka på bilden för nedladdning.

Det finns också dekaler som föreställer flygande rovfåglar att klistra upp på olycksdrabbade fönster. Dessa kan köpas i SkOFs webshop.

Vi har också tagit fram ett alternativ som föreställer ett (stiliserat) uggleansikte. Klicka på bilden t.h. för att ladda ned.

Vanliga offer för fönster är diverse småfåglar, hornuggla, sparvhök, morkulla, gök och duvor. Ibland dör fågeln omedelbart, ibland flyger den vidare efter att ha suttit still en stund. Innan du ringer oss ber vi dig att ge den drabbade fågeln första hjälpen:

Låt fågeln vila, gärna i en låda, i en eller ett par timmar.

Överraskande ofta har du en frisk och kry fågel när du lättar på locket (gör detta utomhus).

Då är saken klar. Är fågeln fortfarande oförmögen att flyga har den antingen skadat sig allvarligt eller så behöver den ytterligare en stunds vila. Ring oss för konsultation. Avlider fågeln har den sannolikt haft inre skador och varit bortom all hjälp.

Långnäbbade fåglar

Hägerns näbb skall man akta sig för! Foto: Anders Åkesson

Hägerns näbb skall man akta sig för!
Foto: Anders Åkesson

Pass på näbben, dom kan hugga mot ögonen! Överlåt hanteringen till oss.

Människolukt

Beröring av fågelungar innebär INTE att föräldrarna överger ungarna för att de ”luktar människa”. Detta innebär i sig inte att vi råder till att röra ungarna.

Ohyra

De flesta fåglar har någon form av ohyra (löss, loppor, fjäderparasiter etc). Ohyran är för det mesta artspecifik, dvs. trivs bara på värddjuret. Det är inget problem – möjligen otrevligt ibland.

Rovfåglar

Pass på benen och klorna – dom är blixtsnabba! Det gör ont och infektionsrisken är stor. Näbbarna är däremot relativt ofarliga, men vi råder ändå till aktsamhet.

Smittorisk

Ingen större fara. Normal handhygien efter närkontakt räcker normalt.

Svanar

Inga problem! Dom är bara stora – knappast farliga.

Vatten

Grönsiska i badet. Foto: Anders Åkesson

Grönsiska i badet. Foto: Anders Åkesson

En enkel och mycket uppskattad åtgärd för att gynna närområdets fåglar är ett enkelt fågelbad i trädgården. Ett sådant ger fåglarna möjlighet att både bada och dricka. Det behöver inte vara några stora eller besvärliga arrangemang. Huvudsaken är att behållaren står stadigt och inte är för hög. En gammal stekpanna eller ugnsform är t.ex. utmärkta redskap. För det enkla priset av daglig vattenpåfyllning får du en intressant, stimulerande och levande underhållning i din trädgård! Hur många olika fågelarter kan du räkna in i ditt bad?
 
 

En reaktion på ”Skadade fåglar

  1. Hej!
    Mitt namn är Robert Vysehrad och jag studerar Skydd Mot Olyckor i Revinge, Lund.
    Utbildningen är väldigt bred och man får kunskaper om samhällskydd, personlivräddning och djurlivräddning med mera.
    Jag ska göra ett mindre arbete om räddning av fåglar och jag undrar om ni kunde dela mer er lite information om hur man går till väga för bästa räddningssätt för att minska skadorna på fåglarna.
    Mer specifikt har jag valt svanar men är tacksam för bredare information.

    Frågor som jag undrar över:
    Hur närmar man sig en svan/fågel som är skadad eller fastfrusen?
    Hur transporterar man en skadad svan/fågel?
    Vad kan man göra för att lugna ner en stressad svan/fågel?
    Vad bör man absolut inte göra vid en räddningsinsats?
    Övriga saker ni kan tänka på vid räddning av fåglar?
    Tack på förhand.
    Med Vänliga Hälsningar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>