Änder

Gravand

Ensamma gravandungar behöver hjälp. Ofta handlar det om att honan har förolyckats i trafiken. Gravänder kläcker nämligen ofta långt ifrån vatten och familjen tvingas i dessa fall till långa promenader. Fånga in föräldralösa ungar och ring oss. Det går att adoptera gravandsungar till andra ungkullar av ungefär samma ålder. Man måste dock förvissa sig om att ungarna verkligen ansluter till den nya gruppen. Att hitta en lämplig adoptivfamilj samt att lyckligt verkställa adoptionen är dock en grannlaga uppgift. Ring oss vid tveksamheter.

ander

Gravandungar. Foto: Kenneth Bengtsson.

Gräsand (Knipa)

Gräsandsungar förlorar inte kontakten med modern i onödan. Om moderlösa ungar påträffas har alltså något hänt. Kullen kan ha splittrats eller modern kan vara trafikdödad. Fånga in ungarna eller ring oss! Gäller det en ensam unge kan det handla om en svag eller fysiskt handikappad unge. I sådant fall avgörs insatsen från fall till fall.

Det går inte att adoptera gräsandsungar till andra ungkullar. Honorna slaktar nämligen inkräktare! Men om det med stor sannolikhet kan antas var familjegruppen finns rekommenderar vi att ensamma ungar släpps där.

Ungkullar som leds av andhonan skall alltid lämnas ifred.

Honan har en mycket god förmåga att leda ungarna till närmsta lämpliga vatten. Detta gäller även i central stadsmiljö. Enda undantag är när kullen kläckts inne på stängda atriumgårdar eller liknande platser där de omöjligen kan komma ut. Ring oss för råd. Tänk dock på att öppna eventuella dörrar eller portar först!

Tillbaka till listan Råd om fågelungar utifrån arttillhörighet

4 reaktioner på ”Änder

 1. Hej!
  För fyra dagar sedan upptäckte vi i vår lilla damm att en ensam andunge (förmodligen gräsand) som simmar omkring och samlar insekter. Den verkar pigg och är inte så orädd när jag står och pratar med den. Den har mycket gräs och vassruggar att gömma sig i.

  Nu undrar jag om den har någon chans att klara sig ensam och vad jag i så fall kan göra?

  Jag befinner mig i södra Finland.

  Med vänlig hälsning
  Rune

  1. En ensam andunge har normalt inte så stor chans att klara sig till vuxen ålder. Men din damm verkar ha bra skydd och det finns uppenbarligen mat som den kan livnära sig av. För varje dag ökar chanserna och eftersom fyra dagar redan passerat så finns det hopp. Du kan inte göra så mycket och du ska absolut inte mata med bröd. Det växer de inte av. De insekter den fångar är den optimala födan för ungen. Det finns dock foder som man ger till andungar, kycklingar med flera och om du ska mata ska det vara sånt foder. Vi håller tummarna för andungen!

 2. Hej!

  Här där jag bor finns det en å där det bor en hel del ankor. Där var för några veckor sedan två kullar med gräsands ällingar . Nu några veckor senare så var det bara fyra kvar i den ena kullen. Där var 3 lite större och en liten älling och i den andra var det en lite större och en mindre. Nu ikväll var där bara dem tre lite större kvar i dem med fyra och den andra ankmamman med två ungar syntes inte till. Däremot så var där en liten ankunge som simmade runt och pep som bara den. Dem andra ankorna simmade iväg så fort den kom närma dem och två ankor ”näbbade” efter den. Det gick ändå en halvtimme/timme och ungen verkade inte ha någon mamma i närheten. Vad kan man göra? Den andra Ankmamma med dem tre var inte alls intresserad av den lille. Och jag lyckades inte komma nära och ge den någon ankfoder.

  1. Det finns tyvärr inte mycket att göra. Det svala vädret har gjort att många andungar dött i år och din lilla ensamma unge har förmodligen förlorat sina syskon, eller tappat kontakten med dem. Andmammor tar inte gärna emot andras ungar och det är detta bortstötningsfenomen du upplevt. Enda chansen är att den återfår kontakt med sin moder eller med en hona som accepterar en udda unge. I sammanhanget måste vi minnas att ungdödligheten är hög bland fåglarna. Det kan synas hårt, men så är verkligheten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>